28.2.13

EL JOC HEURÍSTIC

http://eipenyasegat.blogspot.com.es/2011/11/joc-heuristic-joc-de-la-descoberta.html
El Joc Heurístic és una continuació de “La panera dels tresors”.


En aquest joc, dirigit a infants d’1 a 2 anys, es treballa cooperativament a partir d’un material que estimula als infants a l’exploració i a l’experimentació lliure. En acabar l’exploració lliure i amb l’ajuda de l’adult, l’infant recull els objectes tot classificant-los en els diferents recipients.
Com s’organitza?
Són necessaris, com a mínim, quatre capses, cada una amb diferents objectes. A cada capsa trobarem 25 objectes iguals o similars. 

Quant a l’escenari o espai de joc, convé que sigui suficient ampli i que estigui clarament delimitat per tal que un grup reduït d’infants, tenint el material escampat per terra, actuïn sense molestar-se, un espai tranquil, lliure de joguines o mobles, amb un sòl càlid per asseure’s confortablement.

Pel que fa al nombre d’infants que poden participar, seria convenient que fos un grup de 8-10 infants. Tot i que també ho poden fer en grups més reduïts o individualment.

L'activitat està pensada perquè es desenvolupi en 1 hora aproximadament, dues vegades per setmana, i cal escollir una franja horària en què els infants estiguin tranquils i descansats, i per tant que no tinguin gana ni son.

Cada sessió, al llarg de la programació del joc, consta de dues parts que sempre es repeteixen:
  • Exploració: les activitats són espontànies i es realitzen amb el material preparat per l'educador/a.
  • Recollida: les activitats estan orientades per l’educador/a, però deixant a l’infant actuar de manera autònoma i permetent la seva iniciativa en el cas que aquest no necessiti cap tipus d’ajuda.

Com s’avalua?
De la mateixa manera que la panera, el Joc heurístic s’avalua de forma individual i utilitzant una pauta d’observació per cada nen, on s’explicitin els progressos i les dificultats de l’alumne amb cada material.
  
Exemple de material
Es tracta de triar quatre o cinc tipus d'objectes,  atractius i motivadors per als infants, que es col·loquen en diferents recipients com poden ser contenidors, pots, cilindres, etc.

Alguns exemples serien: petxines, tubs de cartró de diferents mides, cordes, pilotes, peces de fusta...


http://blocs.xtec.cat/lamiraculosa1314/projecte-educatiu-2/panera-dels-tresors/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada