21.10.13

BLOCS LÒGICS: ANIMALS MARINS


Els blocs lògics són un conjunt de figures que podem agrupar segons diferents atributs i podem començar a fer-los servir a P3.

Els més coneguts, són els blocs lògics de Dienes, en els que hi ha quatre formes diferents: quadrat, triangle, cercle i rectangle. Aquestes formes poden ser de color blau, vermell o groc. A més poden ser grans o petites; gruixudes o primes.Amb els blocs lògics podem jugar a fer agrupacions segons una condició o més d'una condició (trobar els cercles que siguin petits i blaus); o fer seriacions. 

És convenient anar augmentant el nivell de dificultat a mesura que els infants van adquirint els coneixements i les estratègies lògiques. Per tant, començarem sempre distingint només un atribut i, poc a poc, anirem introduint les etiquetes negatives, dos atributs...


Avui us porto una proposta per treballar els blocs lògics de manera diferent. Com? Fent servir peces relacionades amb el projecte de la classe.

En aquest cas, vam centrar-nos en els animals del mar (estrella, cargol de mar, petxina o peix), en tres colors (verd, taronja o blau), en diferents mides (gran o petit) i en la flexibilitat (flexible o rígid). 


En total 48 peces diferents que permeten treballar la lògica amb els més petits.

El material que hem fet servir és:
  • Cartró per a les peces rígides
  • Goma – Eva per a les peces flexibles

Amb aquestes peces podem realitzar les mateixes operacions lògiques que amb els blocs de Dienes: seriacions, agrupacions, ordenacions...

A banda d’aquestes peces, també hem realitzat les respectives etiquetes, tant les positives com les negatives, que serviran per classificar les peces segons els diferents atributs.

Poc a poc, aniré publicant diferents activitats per realitzar amb blocs lògics.

Bona setmana!

1 comentari: